Resepi Pajeri Terung
Berkenalan dengan Pajeri Terung
Pajeri Terung adalah salah satu hidangan tradisional yang sangat popular di kalangan masyarakat Malaysia. Hidangan ini biasanya disajikan sebagai lauk pauk dan boleh dimakan dengan nasi panas. Pajeri Terung mempunyai rasa yang unik dan sedap. Resepi ini sangat mudah untuk diikuti dan boleh disediakan dalam masa yang singkat.
Bahan-bahan:
- 1/2 kg terung (dipotong dadu)
- 1 cawan air
- 1/2 cawan santan pekat
- 1/2 cawan minyak masak
- 1 biji bawang besar (dihiris halus)
- 3 ulas bawang putih (dihiris halus)
- 1 inci halia (dihiris halus)
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 ulas buah pelaga
- 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
Cara memasak:
- Panaskan minyak masak dalam kuali.
- Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
- Masukkan serbuk kunyit, serbuk ketumbar, bunga lawang, buah pelaga dan daun kunyit. Gaulkan sehingga sebati.
- Masukkan terung dan air. Gaulkan dan biarkan mendidih.
- Tambahkan santan, garam dan gula. Kacau sekali lagi.
- Tutupkan kuali dan biarkan masak di atas api yang sederhana sehingga kuah mengental.
- Angkat dari api dan hidangkan.
Informasi Nutrisi:
Satu hidangan Pajeri Terung mengandungi kira-kira:
- Kalori: 210
- Protein: 5g
- Lemak: 18g
- Karbohidrat: 11g
- Serat: 4g
Jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi Pajeri Terung yang sedap ini! Sajikan bersama nasi panas untuk hidangan yang pasti memuaskan selera anda.
Semoga berjaya dalam memasak!