'/> Resepi Ikan Kembung Air Asam - Tuna Recipes

Resepi Ikan Kembung Air Asam

faizaleda Resepi Ikan Kembung Rebus Air Asam, Mudah Dan Sedap!!!
faizaleda Resepi Ikan Kembung Rebus Air Asam, Mudah Dan Sedap!!! from faizaleda.blogspot.com

Bahan-bahan:

- 2 ekor ikan kembung

- 1/2 cawan air asam jawa

- 1/2 cawan air

- 1 labu bawang besar, cincang halus

- 2 ulas bawang putih, cincang halus

- 1 inci halia, cincang halus

- 1 sudu besar cili kisar

- 2 sudu besar gula

- Garam secukup rasa

- Minyak untuk menumis

Cara-cara:

1. Bersihkan ikan kembung dan lumurkan garam pada ikan.

2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan hingga masak. Angkat dan toskan.

3. Dalam kuali yang sama, tumis bawang besar, bawang putih, dan halia hingga naik bau.

4. Masukkan cili kisar dan gula, kacau rata.

5. Masukkan air asam jawa dan air, kacau rata dan biarkan mendidih.

6. Masukkan ikan yang telah digoreng ke dalam kuali, kacau rata dan biarkan mendidih selama 5 minit.

7. Sedia dihidangkan.

Informasi Nutrisi:

Setiap hidangan ikan kembung air asam mengandungi kira-kira 250 kalori, 20g protein, 15g lemak, dan 10g karbohidrat.

Selamat mencuba resepi ikan kembung air asam ini! Ikan yang digunakan dalam hidangan ini boleh digantikan dengan jenis ikan lain mengikut citarasa anda. Hidangan ini sesuai untuk dihidangkan sebagai hidangan utama atau sebagai hidangan sampingan. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan anda yang suka memasak!

Terima kasih kerana membaca artikel ini. Semoga ia bermanfaat dan menjadikan hidangan anda lebih sedap!

Link copied to clipboard.