Resepi Kari Udang
Bahan-bahan:
500 gram udang segar
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
2 batang serai
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 tin santan pekat
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Daun kari
Minyak masak
Cara Memasak:
1. Bersihkan udang dan tanggalkan kulitnya.
2. Hiris bawang besar, bawang putih dan halia.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang dihiris hingga kekuningan.
4. Tambahkan serai yang telah diketuk dan daun kari.
5. Masukkan jintan manis, serbuk kunyit, serbuk cili dan serbuk ketumbar. Gaul rata.
6. Tuang santan dan air secukupnya. Kacau rata dan biarkan mendidih.
7. Masukkan udang ke dalam kuali dan biarkan masak selama 5-7 minit.
8. Tambah garam dan gula secukup rasa.
9. Kacau rata dan biarkan masak hingga udang masak sempurna.
10. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
Nutrisi:
Kalori: 193 kkal
Lemak: 13 g
Protein: 15 g
Karbohidrat: 3 g
Serat: 1 g
Selamat mencuba! Jangan lupa kongsikan resepi ini dengan rakan-rakan anda.
Resepi Kari Udang adalah salah satu hidangan yang sangat popular di Malaysia. Hidangan ini sangat mudah untuk disediakan dan mempunyai rasa yang sedap. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan pasti akan memuaskan selera anda. Jangan lupa kongsikan resepi ini dengan rakan-rakan anda.
Selamat mencuba!
Terima kasih kerana membaca artikel ini.