'/> Resepi Telur Padi - Tuna Recipes

Resepi Telur Padi

25 Koleksi Resepi Telur Paling Digemari Ramai! Mudah Dan Sedap
25 Koleksi Resepi Telur Paling Digemari Ramai! Mudah Dan Sedap from bidadari.my

Selamat datang! Hari ini kami akan membahas tentang resepi telur padi, salah satu hidangan klasik yang sangat populer di Indonesia. Telur padi adalah hidangan yang terbuat dari telur ayam yang diaduk dengan nasi yang telah dimasak. Biasanya hidangan ini disajikan sebagai makanan utama di siang atau malam hari. Mari kita lihat bahan-bahan dan cara membuatnya!

Bahan-bahan:

  • Nasi putih - 2 mangkuk
  • Telur ayam - 4 butir
  • Bawang putih - 3 siung
  • Bawang merah - 3 biji
  • Cabai merah - 5 buah
  • Daun bawang - secukupnya
  • Garam - secukupnya
  • Lada - secukupnya
  • Minyak sayur - secukupnya

Cara Membuat:

  1. Goreng telur ayam hingga matang, lalu potong-potong kecil.
  2. Tumis bawang putih, bawang merah, dan cabai merah hingga harum.
  3. Tambahkan nasi putih ke dalam wajan, aduk rata.
  4. Masukkan telur ayam yang telah dipotong kecil ke dalam wajan, aduk rata.
  5. Tambahkan garam, lada, dan daun bawang ke dalam wajan, aduk rata.
  6. Angkat dan hidangkan.

Informasi Nutrisi:

Satu porsi telur padi (200g) mengandung:

  • Kalori - 350 kalori
  • Karbohidrat - 50g
  • Protein - 15g
  • Lemak - 10g
  • Serat - 3g
  • Garam - 1g

Terima kasih telah membaca resepi telur padi kami. Kami harap Anda dapat mencoba membuat hidangan ini di rumah.

Salam hangat,

Tim Masak-Masak

Link copied to clipboard.