Resepi Gulai Ikan Utara
Sebagai seorang yang berasal dari utara Malaysia, gulai ikan utara adalah salah satu hidangan kegemaran saya. Gulai ikan utara mempunyai rasa yang unik dan kuah yang pekat. Dalam artikel ini, saya akan berkongsi dengan anda resepi gulai ikan utara yang sangat sedap dan mudah untuk disediakan.
Bahan-bahan:
- Ikan (sila gunakan ikan yang segar dan sesuai untuk gulai seperti ikan tenggiri atau ikan merah) - 500 g
- Santan - 500 ml
- Bawang merah - 5 biji
- Bawang putih - 5 ulas
- Cili kering - 5 biji
- Halba - 1/2 sudu kecil
- Jintan putih - 1/2 sudu kecil
- Kunyit hidup - 2 inci
- Lengkuas - 2 inci
- Daun kunyit - 2 helai
- Daun limau purut - 2 helai
- Gula - 1 sudu besar
- Garam - secukup rasa
Cara-cara:
- Bersihkan ikan dan potong menjadi bahagian yang sesuai. Letakkan di dalam bekas dan taburkan sedikit garam untuk menghilangkan bau ikan.
- Blender bawang merah, bawang putih, cili kering, halba, jintan putih, kunyit hidup dan lengkuas sehingga menjadi lembut.
- Tuangkan santan ke dalam periuk dan panaskan dengan api yang sederhana.
- Masukkan bahan yang telah diblender tadi ke dalam santan dan kacau sehingga pekat dan naik minyak.
- Tambahkan daun kunyit, daun limau purut, gula dan garam ke dalam periuk dan kacau sebati.
- Masukkan ikan ke dalam periuk dan biarkan mendidih dengan api yang sederhana sehingga ikan masak.
- Sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas.
Nutrisi:
Gulai ikan utara mengandungi pelbagai nutrien seperti protein, lemak sihat, dan karbohidrat. Ikan juga mengandungi asid lemak omega-3 yang baik untuk kesihatan jantung dan otak.
Ini adalah resepi gulai ikan utara yang sedap dan mudah untuk disediakan. Saya harap anda akan cuba resepi ini di rumah dan berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!
Sumber: https://www.masakapahariini.com/resep-detail/2021/02/22/159/gulai-ikan-utara
Jangan lupa untuk mencuba resepi gulai ikan utara yang sedap ini di rumah. Anda pasti akan teruja dengan rasa yang unik dan pekat. Selamat mencuba!