'/> Resepi Kuah Kacang Cucur Udang - Tuna Recipes

Resepi Kuah Kacang Cucur Udang

Resepi Cucur Udang Kuah Kacang —
Resepi Cucur Udang Kuah Kacang — from mykmu.net

Siapa yang tidak suka dengan cucur udang yang rangup dan garing? Lebih nikmat lagi apabila dicelupkan ke dalam kuah kacang yang pekat dan sedap. Hari ini, kita akan kongsikan resepi kuah kacang cucur udang yang pasti membuatkan anda terliur. Berikut adalah bahan-bahan dan cara penyediaannya:

Bahan-bahan:

  • 300 gram tepung kacang hijau
  • 100 gram tepung jagung
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu teh serbuk ketumbar
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1 sudu teh garam
  • 1 biji bawang besar, dikisar
  • 2 ulas bawang putih, dikisar
  • 350 ml air suam
  • Minyak untuk menggoreng
  • 300 gram udang, dibersihkan
  • 300 gram tepung gandum
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/4 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 biji telur
  • 200 ml air suam
  • Cili sos

Cara-cara penyediaan:

  1. Campurkan tepung kacang hijau, tepung jagung, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk lada hitam, serbuk jintan manis, garam, bawang besar dan bawang putih dalam satu bekas.
  2. Perlahan-lahan tuangkan air suam sambil diadun hingga adunan menjadi pekat dan lembut.
  3. Panaskan minyak dalam kuali.
  4. Celupkan udang ke dalam campuran tepung gandum, garam dan serbuk lada hitam.
  5. Masukkan udang ke dalam minyak yang sudah dipanaskan dan goreng hingga kuning keemasan.
  6. Tapiskan udang yang telah digoreng.
  7. Campurkan telur dan air suam dalam adunan tepung.
  8. Celupkan udang yang telah ditapis ke dalam adunan tepung.
  9. Goreng udang hingga rangup dan garing.
  10. Untuk kuah kacang, campurkan 150 gram tepung kacang hijau dengan 500 ml air dalam periuk.
  11. Masakkan campuran tepung kacang hijau dan air di atas api yang sederhana sambil diadun hingga pekat dan lembut.
  12. Tambahkan serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk lada hitam dan garam ke dalam campuran tepung kacang hijau.
  13. Kacau rata dan masakkan selama 5 minit.
  14. Sajikan cucur udang bersama kuah kacang dan cili sos.

Nutrisi:

Kandungan nutrisi dalam resepi ini adalah seperti berikut:

  • Kalori: 337 kcal
  • Lemak: 9 g
  • Karbohidrat: 54 g
  • Protein: 12 g
  • Natrium: 295 mg

Jangan tunggu lagi, cuba resepi kuah kacang cucur udang ini hari ini juga. Pasti menjadi hidangan kegemaran anda dan keluarga. Selamat mencuba!

Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah. Pasti menjadi hidangan kegemaran anda dan keluarga. Selamat mencuba!

Link copied to clipboard.