Resepi Cheesekut Azlina Ina
Penjelasan Resepi
Siapa yang tidak suka cheesecake? Kali ini, kami akan memperkenalkan resepi cheesekut yang pasti akan membuat anda teruja. Resepi ini datang dari jurutera perisian terkenal Malaysia, Azlina Ina. Cheesekut ini sangat mudah disediakan dan sangat lezat. Ia adalah kek kegemaran Azlina Ina.
Bahan-Bahan
- 400 gram keju krim
- 1 1/2 cawan gula halus
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh esen vanila
- 4 biji telur
- 1/2 cawan susu segar
- 1/2 cawan mentega (cairkan)
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1/4 cawan tepung jagung
- 1/4 cawan air
Cara-Cara
- Langkah pertama adalah memanaskan ketuhar pada suhu 160 darjah Celsius.
- Kemudian, dalam mangkuk besar, pukul keju krim dan gula halus hingga sebati.
- Setelah itu, masukkan tepung gandum dan esen vanila. Kacau rata.
- Tambahkan telur sebiji-sebiji sambil dikacau rata.
- Masukkan susu segar dan mentega cair. Kacau rata.
- Setelah itu, tuangkan campuran ke dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.
- Bakar selama 30-40 minit atau sehingga kek masak. Kemudian biarkan sejuk.
- Sementara itu, untuk membuat sos keju, campurkan susu pekat manis, tepung jagung dan air dalam periuk kecil. Masakkan atas api kecil sambil dikacau hingga menjadi pekat.
- Setelah sos sejuk, tuang ke atas cheesekut yang telah sejuk.
- Simpan cheesekut dalam peti sejuk selama sekurang-kurangnya 2 jam sebelum dihidangkan.
Nilai Pemakanan
Setiap hidangan cheesekut ini mengandungi lebih kurang 400 kalori. Ia juga mengandungi 35 gram lemak, 15 gram protein dan 15 gram karbohidrat.
Kesimpulan
Resepi cheesekut Azlina Ina sangat mudah untuk disediakan dan pasti akan menjadi kegemaran anda. Dengan bahan-bahan yang mudah didapati, anda boleh menyediakan cheesekut ini pada bila-bila masa. Ia sangat sesuai untuk majlis dan juga sebagai pencuci mulut. Jangan lupa cuba resepi ini dan nikmatilah cheesekut yang lezat ini!
Resepi ini disediakan oleh example.com