Resepi Rendang Ayam Negeri Sembilan Chef Ismail
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam, dipotong kecil-kecil
- 2 helai daun kunyit
- 2 helai daun pandan
- 1 batang serai, diketuk
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 10 biji cili kering, direndam dan dibuang airnya
- 5 biji buah keras
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh ketumbar
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh serbuk cili
- 1 sudu makan gula merah
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Cara-cara:
1. Tumbuk halus bahan rempah seperti bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, cili kering, dan buah keras.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis rempah hingga naik bau.
3. Masukkan serai, daun pandan, dan daun kunyit ke dalam kuali dan kacau sebati.
4. Masukkan ayam ke dalam kuali dan kacau sebati hingga ayam berubah warna.
5. Masukkan santan pekat dan santan cair ke dalam kuali dan kacau sebati.
6. Tambahkan jintan manis, ketumbar, serbuk kunyit, serbuk cili, dan gula merah ke dalam kuali dan kacau sebati.
7. Biarkan rendang mendidih dan kemudian kecilkan api.
8. Biarkan rendang masak sehingga ayam empuk dan kuah pekat. Kacau-kacau rendang setiap 10 minit untuk mengelakkan rendang daripada melekat di dasar kuali.
9. Sediakan nasi panas dan hidangkan rendang ayam negeri sembilan dengan lauk lain.
Informasi Nutrisi:
Satu hidangan rendang ayam negeri sembilan mengandungi 350 kalori, 18 gram lemak, 10 gram karbohidrat, dan 35 gram protein.
Jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi rendang ayam negeri sembilan yang sedap ini! Pasti ramai yang akan terpesona dengan rasa dan aroma rendang yang kaya ini. Selamat mencuba!
Tetap kunjungi blog kami untuk mendapatkan resepi-resepi yang menarik dan bermanfaat lainnya!